Cum08182017

Last updateÇar, 16 Ağu 2017 1pm

Bireyin kendisi ile ilgili, olumlu düşüncelere sahip olması, kendisinin yeterli ve değerli olduğunu düşünmesi, kendisini tanıması ve olduğu gibi kabul etmesi anlamına gelmektedir. Özgüven yaşamla baş etmemizi ve sorunlarla gerçekçi bir şekilde mücadele etmemizi sağlar ve zorluklara dayanmamızı kolaylaştırır. Özgüven gelişimi çocuktan çocuğa değişen karmaşık bir süreçtir. Bu sebeple özgüveni geliştirmek için çocuğu iyi tanımak önemlidir.

Özgüven, yaşamın ilk yıllarında anne babalarıyla veya yetişkinlerle bağ kurulduğunda başlar. Çocuklar, okul çağına geldiklerinde çeşitli sorumluluklar almaya hazırdırlar. Yaşlarına uygun sorumluluklar almaları ve takdir görmeleriyle kendilerine olan güvenleri artar. Bu dönemde çocuklar kendilerini başarılı hissetmelerini sağlayacak etkinlikler ve etkileşimler ararlar. Bu nedenle çocukların çabalarını takdir etmek ve başarma duygusunu ortaya çıkarmak büyük önem taşır. Arkadaşlarından aldıkları geribildirimler ve bir gruba ait olma duyguları önemli olmaya başlar.

Özgüveni yüksek olan bir çocuk; başarısını kendi becerisi olarak görür, başarısız olduğunda daha iyisini yapmak için motive olur. Örneğin ; matematik yazılı sonucunu değerlendiren bir öğrenci ‘’ Eğer sonuç istediği gibi değilse , matematik sınavına yeteri kadar çalışmadım.

Eksik konularımı tespit edersem, onları tekrar edip, o konularla ilgili sorular çözersem eminim ki bir sonraki yazılım çok daha iyi geçecektir.’’ der.

Özgüveni düşük olan bir çocuk başarısının ya da başarısızlığının büyük bir bölümünü kendi kontrolü dışındaki diğer etkenlere dayandırır.

Örneğin ; matematik yazılı sonucunu değerlendiren bir öğrenci eğer sonuç istediği gibi değilse , matematik yazılı sonucum yine kötü, ne yapsam da başaramıyorum yorumunu yapabilir.

Çocuğun bulunduğu her koşulda kendini ifade edebilmesi, kararlarını alabilmesi ve uygulamaya koyabilmesi çocukta yeterli düzeyde özgüven gelişimini gerektirir. Özgüveni düşük çocukların anne babalarının; yüksek beklenti, belirsiz bir ödül ceza yöntemi kullandıkları ve çocuklarına güvenmedikleri saptanmıştır.

Çocuklarımızın özgüvenlerini geliştirmek için;

• Çocuklarınıza şartsız sevgi gösterin, sevginizi mutlaka sözel ve fiziksel olarak ifade edin.
  • Çocuklarınızı dinliyormuş gibi görünmeyin, gerçekten dinleyin.
  • Çocuğun duygularını ciddiye alın ve bazı şeyleri kendisinin yapmasına izin verin.
  • Çocuğun tercihlerine saygı gösterin.
  • Anne ve baba olarak çelişkili mesajlar vermekten kaçının.
  • Çocuğunuzun yapabileceği hedefler oluşturmasına yardımcı olun ve çocuğunuza iyi bir model olun.
  • Çocuğunuzu motive ederek güven duygusu kazandırın.