Sal11212017

Last updateCum, 17 Kas 2017 9am

Okul Korkusu

Okul korkusu nedir?

Okul korkusu, okula yeni başlayan çocukların anne babalarından ayrılmaktan dolayı duydukları endişe; çocuğun, okul ortamında onu rahatsız eden ya da korkutan bir durumdan dolayı okula gitmek istememesi veya aileden ayrılarak yeni bir sosyal ortama uyum sağlama endişesi olarak karşımıza çıkabilir.

Okul korkusunun belirtileri nelerdir?

1. Anne babaları, çocuğu okula götürürken ya da okuldan alırken çocuk bağırarak tepki gösterebilir.
  2. Okula gitmeyi reddetmeleriyle beraber buna, baş ve karın ağrısı gibi fiziksel şikâyetler de eklenir. Çocuk zorlamalar karşısında kaygı duyar; panik içine girer, midesi bulanır, kusar, ağlar, gitmemekte direnir. Bazı zorlamalara dayanamayıp yola çıkar ya yarı yoldan döner, ya da okula geldiğinde eve gitmek ister. Başlangıç bazen sinsidir. Ön belirtileri günlerce sürebilir. Çocuk neşesizdir. Uykuya dalmakta güçlük çeker. İştahı kesilir. Ödevlere karşı ilgisi azalır, başı-karnı ağrır, midesi bulanır. Bir gün okula gitmeyeceğini bildirir. Neden olarak, öğretmenden korktuğunu ya da bir arkadaşının kendisini rahatsız ettiğini söyleyebilir.
  3. Psikolojik ağırlıklı fiziksel sorunları ortadan kaldırmak üzere öğretmen değiştirme, çocuğu daha az başarılı sınıfa alma ya da başka bir okula gönderme gibi alınabilecek önlemler sadece geçici bir süre için sonuç verir. Bu gibi durumlarda çocuklar başlangıçta mutlu ve yeni okul ortamında coşku içinde görünürler. Ancak birkaç gün ya da birkaç hafta sonra yeniden evde kalmak üzere yeni ortamla ilgili bazı yakınmalarda bulunabilirler.

Okul korkusunun nedenleri nelerdir?

Okul korkusunu ortaya çıkaran nedenler ne olursa olsun kaynağı genellikle "Anneden Ayrılma" korkusudur.

Genellikle aile bireyleri birbirine bağlı ve bağımlıdır. Biri ötekine veya kendisine bir şey olacak korkusunu yaşar.

Ayrıca okul korkusu olan çocuklarda şu temel karakteristik kişilik özellikleri de gelişir:

1- Ayrılma kaygısı yaşayan çocuklar anneye bağımlıdır. Aslında, anne çocuğa bağımlıdır. Anne, çocuğunu fazlasıyla koruyup kolladığı için, çocuk da anneden ayrı bir ortamda kendisini korunmasız, savunmasız hisseder ve dolayısıyla yalnız kalmak istemez. Bu durum, çocuğun kişilik gelişimindeki bir sorundur. Çocuğun bireyselleşmesi için çalışılmalıdır. Bireyselleşmiş çocuk ya da kişi, kendisini her ortamda güvende hisseder ve uyum sağlayabilir.

2- Tüm gereksinmelerinin karşılandığı ortam, çocuğun isteklerine sınır koyamayan bir birey olmasına yol açar.

Çözüm Önerileri:

1.Özellikle aşırı koruyucu ve kollayıcı bir tutum sergilemeyiniz.

2. Çocuğa, okulun amacını açıklanmalı, okula gitmesi konusunda ailenin tüm fertleri kararlı ve tutarlı olmalıdır.

3. Okul korkusunun oluşmaması için okul açılmadan da bazı önlemler alabilirsiniz. Örneğin; okul alışverişini beraber yapmak, okulu ziyaret etmek gibi…

4. Çocuğun endişeleri, duyguları üzerinde konuşarak hem sıkıntısını paylaşmasını hem de anlaşıldığını hissedip rahatlamasını sağlayabilirsiniz.

5. Gün boyunca nerelerde olacağınız, okulda acil bir durum olduğunda çocuklarla kimin ilgileneceğini ve korkuları olduğunda okulda kimlerle konuşabileceği hakkında bilgi veriniz.

6. Çocuğun fiziksel yakınmaları varsa kontrol etmek için doktora götürebilirsiniz.

7. Sınıf çalışmalarının zorluğundan, sıkıcılığından, okul arkadaşları veya öğretmeni ile ilgili konulardan şikâyet ediliyorsa okulu ziyaret edilebilir.

8.Okul korkusu taşıyan çocuklara karşı en büyük destekçi öğretmen ve aileleridir. Çocuğun okula gitmesi konusunda ödün verilmemeli, mutlaka okula gitmesi sağlanmalıdır.

9. Bir kere bile olsa çocuğun kazanmasına izin verilirse sorunun daha büyüyeceği unutulmamalıdır. Eğer, belirli gün veya hafta okula devam zorunluluğu varsa ve çocuk bu sınırı zorlamaya çalışıyorsa bu noktada pes etmek, en başa dönmek demektir. Yardım isteyin. Bu sorun genellikle ana-baba ve okul personelinin birlikte çabalarıyla aşılır.

10. Aile, disiplin yöntemi olarak korkutmayı kullanıyorsa da, bu süreç sağlıklı geçirilmekten öte, çocuğun anksiyetesinin yüksek olmasına, her an tehdit altındaymış gibi hissetmesine, yani kaygı ya da fobilere neden olabilecek, kendine güvensiz bir kişilik gelişimi sergileyecektir. Bu nedenle çocuğu okulla hiçbir zaman korkutmayın ya da ödül olarak okulla ilgili bir şey sunmayın.